Yrityslahja, joka ilahduttaa

Tänä jouluna annetaan hyödyllisiä ja vastuullisia lahjoja.

Paras yrityslahja on hyödyllinen ja vastuullinen: ”Lahjakortilla harvemmin menee vikaan”

Miten yritykset muistavat tänä jouluna henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneitaan? Kysyimme asiaa S-ryhmän marketkaupan myyntijohtaja Päivi Holelta. Keräsimme mukaan myös muutaman joululahjavinkin S-Busineksen henkilökunnalta. 

 ”Yleisin joululahja on jo pitkään ollut tavara, mutta suosittuja ovat myös syötävät lahjat, lahjakortit ja erilaiset palvelut”, myyntijohtaja Päivi Hole S-ryhmän marketkaupasta alustaa.

Se, mitä yritykset käärivät joulupakettiin tänä vuonna, riippuu yleisestä markkinatilanteesta. Kuluttajakaupan puolella esiintyvät ilmiöt vaikuttavat myös yritysten joulukauppakäyttäytymiseen.

 ”Teettämämme joulututkimuksen* mukaan taloudellinen tilanne huolestuttaa tällä hetkellä monia. Tutkimukseen vastanneista yli puolet kiinnittää tänä vuonna aiempaa enemmän huomiota lahjaostosten hintaan ja yli kolmannes joutuu tinkimään lahjaostoksista”, Hole kertoo.

Tänä vuonna joululahjaostoksilla ollaan siis entistä tarkempia. Minkälainen olisi sitten hyvä ja huolella harkittu yrityslahja? 

 ”Sellainen, joka on saajalleen hyödyllinen, mutta toisaalta vahvistaa myös antajansa brändiä. Lisäksi lahjan vastuullisuus on tärkeää”, Hole sanoo. 

Yrityslahjojen suunnitteluun kannattaa panostaa. Tarkkaan mietitty lahja on todennäköisesti sellainen, jota sen saajakin osaa arvostaa. Eikä lahjan kotimaisuudestakaan haittaa ole.

”Mikäli henkilökunta kokee lahjan turhaksi tai väkisin keksityksi, luetaan se pahimmassa tapauksessa arvostuksen puutteeksi. Nykypäivänä moni välttelee turhan ostamista, joten samaa arvostetaan myös työnantajan suunnalta. Mielestäni lahjan valintaan kannattaa panostaa.”
 – Anna Pohjonen, asiakaspalvelupäällikkö, S-Business

Turhaa tavaraa kukaan tuskin toivoo saavansa. Tavarapaljouskin on alkanut ahdistaa monia. Kenties siksi lahjakortti pitääkin pintansa suosittuna yrityslahjana.

”Lahjakortilla ei liene voivan koskaan mennä vikaan”, Hole vahvistaa.

Lahjakortin puolesta puhuu sekin, että lahjan saaja voi itse päättää, missä saamansa summan hyödyntää. Vaihtoehtoja riittää aina ravintoloista hotelleihin ja ruokakaupasta rautakauppaan. 

Vapaavalintaisesti hyödynnettävä lahjakortti voi ilahduttaa erityisesti nyt, kun joka neljäs S-ryhmän kyselytutkimukseen vastannut uskoo taloudellisen tilanteensa heikkenevän lähitulevaisuudessa.

”S-ryhmän lahjakortti antaa valinnanvapauden ja sopii kaikille – varma valinta.”
 –Riitta Luostarinen-Rintala, tuotanto- ja kehitysjohtaja, S-Business

Entä jos yritys kuitenkin haluaa antaa perinteisemmän tavaralahjan? Siinä tapauksessa Hole kehottaa käärimään pakettiin esimerkiksi hyvinvointiin tai kehonhuoltoon liittyvän lahjan. 

”Itse ilahtuisin esimerkiksi lihashuoltovasarasta, foam rollerista tai hierontakoukusta”, Hole listaa hyvinvoinnin edistämiseen sopivia toivelahjoja.

”Kiva lahja voisi olla kirkasvalolamppu työpisteelle. Lahja ilahduttaisi pitkään ja toisi energiaa vuoden pimeimpiin kuukausiin.”
–Suvi Kaisto, digitaalisen myynnin päällikkö, S-Business

Tärkeintä taitaa kuitenkin olla se, että joululahja ilahduttaa aidosti – saapa se sitten ystävältä, työnantajalta tai yhteistyökumppanilta. 

”Kestävä, harkittu ja varmasti käyttöön tuleva lahja on hyvä yrityslahja. Minun vinkkini Reino-fanina on Reino-tossut. Lapsiani joskus hävetti, kun iskä oli lähikaupassakin Reinot jalassa. Mutta Reinoja voi käyttää sisällä ja ulkona, kesällä ja talvella. Mitä enemmän niitä käyttää, sen mukavammaksi ne muuttuvat.”
–Timo Ranta-Lassila, myyntipäällikkö, S-Business

*Tutkimus joululahjojen ostamisesta jouluna 2022 toteutettiin 22.–29.9.2022. Siihen vastasi yli 3000 S-ryhmän asiakasomistajaa eri puolilta Suomea.